Minden, amit még nem tudtál a palacsintáról!
Minden, amit még nem tudtál a palacsintáról!
A nemzetközi palacsinta nap, mely idén február 25-re esett, egy nem vallásos, szórakoztató ünnep, melynek azonban van vallásos eredte. Nagyböjt előtt ugyanis a háziasszonyok még gyorsan körbenéztek a konyhában, és a farsangról maradt maradékokból palacsintát készítettek, hiszen tudták, hogy az elkövetkező hetekben nem ehetnek ilyen finomságokat. A palacsinta tojásból, tejből, lisztből és sóból készül, és mindegyiknek különös jelentése van a keresztények számára. A tojás a teremtést szimbolizálja, a liszt az emberi étrend fő részét képviseli, a só a teljesség, a tej a tisztaság szimbóluma.
A palacsinta nap eredetének van egy másik magyarázata is:
1445-ben az Egyesült Királyság Olney nevű falujában egy nőt olyannyira lefoglalta a palacsinta készítés, hogy teljesen elveszítette az időérzékét. Amikor meghallotta a templom harangjainak hangját, állítólag serpenyővel a kezében futott a misére. Bár senki sem tudja, mennyire felel meg a valóságnak ez a történet, magyarázatot adhat a palacsinta nap környékén világszerte megrendezett palacsintaversenyek eredetére. Azóta évről évre dőlnek meg a palacsintarekordok: tavaly például több mint száz szakács gyűlt össze különböző országokból, hogy bekerüljenek a Guinness Rekordok Könyvébe, valamint hogy az elkészült palacsintákat hátrányos helyzetű gyerekeknek ajánlják fel. A nap folyamán több mint 15 500 palacsintát sütöttek, ami jóval túlhaladta az eddigi 14 ezer számú palacsintarekordot.
Tudtad? Ahány világ, annyi palacsinta
Észak-Afrikában az emberek ősi berber receptek alapján készítik a palacsintát, ami grízt és mézet tartalmaz. A finnek nokkosletutnak hívják a palacsintát, amelynek a csalán az egyik meglepő összetevője. A palacsinta Koreában is népszerű étel, itt kimcshi-vel (kínai kel, zöldhagyma és uborka kombóal) fogyasztják, valamint sózott és erjesztett zöldségekkel. A syrniki az oroszok palacsintája, melynek elkészítéséhez friss tehéntejsavót, karamellizált almát és tejfölt használnak. Indonéziában a palacsinta rizslisztből és kókusztejből készül, Nepalban pedig a palacsinta inkább hasonlít egy pizzára. Az USA-ban és Kanadában a palacsintákat klasszikusan sós szalonnával és juharsziruppal fogyasztják.
Gyerekbarát palacsinta recept
Minden családnak megvan a maga palacsinta receptje, de most mutatunk egy olyan könnyített, gyerekbarát verziót, amit gyerekekkel is megsüthetünk, leszámítva a forró serpenyő használatát. Ha minél többször bevonjuk őket a reggeli készítés folyamatába, annál jobb készségeket, főzési kompetenciákat szeret, miközben rengeteg családi élménnyel is gazdagodik.
Hozzávalók:
- 200 gramm liszt
- 3 teáskanál sütőport
- 1 teáskanál cukor
- fél teáskanál só
- fél teáskanál vanília
- 2 teáskanál olvasztott vaj
- egy tojás
- 300 ml tej
Egy nagy keverő edénybe adjuk a száraz összetevőket (sütőpor, liszt, cukor, só), majd a közepébe egy lukat fúrunk a kezünkkel. Mikróban megolvasztjuk a vajat, majd a tejjel, tojással, vaníliával együtt a száraz összetevők közepébe, tehát a lukba öntjük. Egy mixer segítségével jól összemixeljük az összetevőket. Ezután melegítsük meg a serpenyőt, töltsünk meg egy kanalat a tésztával és lassan öntsük a serpenyőre. Amikor buborékok lepik el a tetejét, finoman csúsztassunk egy spatulát a palacsinta alá, és fordítsuk meg. A kész amerikai típusú palacsintákat bármivel tálalhatjuk: sokféle gyümölcs segítségével például készíthetünk belőle madárkát, kutyát, szörnyecskét, mackót, cicát – gyakorlatilag bármit, amihez csak kedvünk van.
A Djeco Gaelle et Titouan – Palacsintázójával pedig a gyerekek is készíthetnek palacsintát, amit akár fel is dobhatnak a levegőbe, de sütit süthetnek a Melissa & Doug sütés-főzés, sütemények készletével, amely 12 darabból álló, minőségi fából készült, 12 díszítést is magába foglaló szerepjáték. Ezzel még a spatula használatát is megtanulhatják, és nem kell a forró serpenyőtől tartaniuk!